Zóka F. Mária - HOFI 85 - Pusszantás mindenkinek

-25%
Zóka F. Mária - HOFI 85 - Pusszantás mindenkinek
3 490 Ft 

Az áthúzott ár a kedvezmény nélküli könyvesbolti ár! Az akciós piros ár az internetes rendelésekre érvényes ár!

2 615 Ft

Interjúk és történetek a magyar kabaré legendás alakjáról

A nap erősen sütött a levegő azonban hűvös volt. A kiöregedett vadászkutya dala szólt, az szorongatta a szíveket, mikor a fekete földbe vájt üregbe csendesen leengedték a koporsót. A szemek megteltek könnyel, s folyt a könnypatak az egész országban. Érte. Hoffmann Gézáért, mindenki HOFI-jáért, aki egyszerű munkásból lett az ország legnagyobb komikusa.
Társadalompolitikai érzéke, páratlan igazságérzetével karöltve tette őt naggyá a kisember, és a politikai hatalom szemében is. Mert játszott, a nagyok előtt is.
Az igazságból elveszett az "i" - hangzott a lágy szélben, amely vitte-vitte a dalt, és magával ragadott mindenkit. Ő énekelte.. s szinte alig hitte el valaki, hogy nem áll ott titkon egy fa mögött, és dalol végtelenül vidám, cinikus, ironikus módon. Már-már azt mondta volna az ember, elég volt, gyere elő!,- de a dal meg csak lengett tovább a széllel, s többé nem láthattuk. .
" Nem tudom én mit hozz a holnap,Az új kutyák mind frissen csaholnak.Nem tudok én mást vonyítani.Az igazságból elveszett...Az igazságból elveszett...Az igazságból elveszett az "i"!.
Kovács Erzsi művésznő -, a legjobb barát-, mondta el életregényét, még akkor 2002 tavaszán, amikor Hofi eltávozott közülünk. Ebbe a történetbe illeszkednek bele a korabeli sajtócikkek, amelyek sokszor igazságtalanok, olykor bántók, de Hofi nem adta fel az elveit. A melós sorsáért mindig kiállt, mert sosem felejtette el, honnan jött. Szembe ment a hatalommal. Páratlan tehetsége volt a politikai kabarénak.
Lassan vége lett a szertartásnak, s mintha sírni akarnának a felhők is, úgy gyűltek össze az égen, s mintha onnan kinézett volna egy ismerős, egy vidám arc... sőt még integetett is, belekiáltotta az űrbe: Pusszantás mindenkinek...

Hofi ebben az esztendőben lenne 85 éves-, ez adta az apropót a könyv újbóli megjelenéséhez. Még itt él bennünk, és a legszívesebben együtt ünnepelnénk vele, de nem bírta a szíve, és egy csendes áprilisi napon elment közülünk. Bezárta örökre az öltözője ajtaját, de a szívünkben még él, és azt hiszem, nem csak a hatvanasok emlékeznek rá, mert ismerik a mai generáció tagjai, a fiatalok is. Hatalmas életművet hagyott maga mögött.
2022. halálának 20. évfordulója lesz.

Adatok
ISBN
9786150122823
Kiadó
Palota Könyvkiadó
Oldalszám
229
Kiadás éve
2022