Szántó T. Gábor - Törvényen kívüli őr - Esszék és tanulmányok a modern zsidó irodalom létformáiról

-28%
Szántó T. Gábor - Törvényen kívüli őr - Esszék és tanulmányok a modern zsidó irodalom létformáiról
5 995 Ft 

Az áthúzott ár a kedvezmény nélküli könyvesbolti ár! Az akciós piros ár az internetes rendelésekre érvényes ár!

4 316 Ft

Szántó T. Gábor a megértés és az önmegértés igényével nyúl a modern zsidó irodalom érzékeny kérdéseihez, akár hazai, akár külföldi szerzőket elemez. Ha tárgya igényli, a kinyilatkoztatás hagyományáig, a rabbinikus gondolkodásig, a száműzetés élményéig, az azonosulás vágyáig, a beilleszkedés sikeréig és megbicsaklott reményéig, a vészkorszak és a diktatúra traumájáig vezeti vissza a vizsgált műveket, miközben a téma nemzetközi szakirodalmát is felhasználva, egybeveti az európai, az amerikai és az izraeli tapasztalatokat.
A társadalomtörténet és a társadalomlélektan kérdései éppúgy felmerülnek a művek kapcsán, mint a pszichoanalitikus gondolkodás.
Szántó, akárcsak számos nyelven megjelent regényeiben, vagy a világsikert aratott 1945 című film alapjául szolgáló elbeszélésében, esszéiben és tanulmányaiban is újszerűen, a köznapitól eltérő perspektívában nyúl a történelemhez, az irodalomhoz, és a diaszpóra zsidóság élményanyagához.
Szántó T. Gábor írásai Eliette Abécassis, S. J. Agnon, Iszaak Babel, Füst Milán, Allen Grossman, Gergely Ágnes, Franz Kafka, Kertész Imre, Lev Lunc, Pap Károly, Radnóti Miklós, Philip Roth, J. D. Salinger, valamint saját műveiről.

Adatok
ISBN
9789635095797
Kiadó
Scolar
Oldalszám
238
Kiadás éve
2022