Mihályi Balázs - Rohánszky Mihály - Tulok Péter - Budapest ostroma - Svéd diplomaták, terror, kitörés

-28%
Mihályi Balázs - Rohánszky Mihály - Tulok Péter - Budapest ostroma - Svéd diplomaták, terror, kitörés
3 900 Ft 

Az áthúzott ár a kedvezmény nélküli könyvesbolti ár! Az akciós piros ár az internetes rendelésekre érvényes ár!

2 808 Ft

Budapest ostroma Magyarország második világháborús történetének egy meghatározó eseménye volt. Számos feldolgozás született már erről, mégis akadnak olyan témakörök, melyekben lehet újat írni. A mostani tanulmány és forráskötet ezeket ismerteti a források bemutatásával egyben. A diplomaták embermentő tevékenysége közismert, az viszont annál kevésbé, hogy a svéd diplomaták hogyan látták Budapestet a nyilas hatalomátvételtől a szovjet megszállás időszakáig. Mindezt a magyarul eddig publikálatlan diplomáciai jelentések tárgyilagos és őszinte formájában.

Az ostrom alatti nyilas terror szintén közismert téma, ellenben máig nem történt meg a Maros utcai kórházban történt vérengzés, vagy a Jókai utca 1. számú ház elleni razzia aprólékos a forrásokat értékelő feldolgozása. Az üldözöttekkel való bánásmód a szovjetek részéről az ostromot követően egy újabb érdeklődésre számot tartó témakör.

Az ostrom végét jelentő kitörésről ugyan számos munka nap - világot látott már, mégis lehet erről újat írni. A szovjet csapatok magyarul nem publikált jelentései ilyenek. Továbbá a kitörés során elesett katonáknak jár a nyomára a kötet eddig nem publikált térképekkel kísérve, köztük a borítót követő belső oldalon látható korabeli német térképpel, ami azt mutatja, hogy hol és mennyi kitörő érte el a saját vonalakat.

Adatok
ISBN
9786150145808
Kiadó
Magánkiadás
Oldalszám
260
Kiadás éve
2022