Jonathan Haskel és Stian Weslake - A jövő újraindítása

-28%
Jonathan Haskel és Stian Weslake - A jövő újraindítása
4 950 Ft 

Az áthúzott ár a kedvezmény nélküli könyvesbolti ár! Az akciós piros ár az internetes rendelésekre érvényes ár!

3 564 Ft

"Miből fakad ez a nagy gazdasági csalódás az elmúlt évtizedben? Miközben soha nem látott technológiai újdonságok formálják mindennapjainkat, a nyugtalanító szimptómák itt élnek velünk: a gazdasági növekedés lassulása, éleződő társadalmi egyenlőtlenség, diszfunkcionális verseny, törékeny ellátási láncok és a hitelesség hiánya.
A Haskel-Westlake szerzőpáros fenti kérdésre adott válaszai két tézisre épülnek. Az első, hogy az ezredforduló utáni évtized fejlett gazdaságaiban előtérbe kerültek a különböző tudást megtestesítő immateriális eszközök, a számítógépes programoktól a szabadalmakig, a kreatív tartalmaktól a márkák által hozzáadott értékig. Második tézisük, hogy azért torpant meg ez a forradalom, mert az immateriális javakra épülő gazdaságot még mindig a múlt századi, materiális gazdaságra (gépek, épületek, számítógépek, fizikai infrastruktúra stb.) szabott intézményekkel és szabályokkal próbáljuk építeni.
A diagnózis mellől nem marad el a terápia sem: a szellemi tulajdonjogok szabályozásának újragondolása, a kutatás és az oktatás finanszírozásának átalakítása, "a győztes mindent visz" logikájára épülő verseny rugalmas szabályozása, a fiskális politika és a tőkepiacok immateriális beruházásokat segítő reformja és a kreativitás előtt álló szabályozási gátak lebontása.
Ha Magyarország meg akarja nyerni a 21. századot, akkor minél hamarabb immateriális javakban gazdag országgá kell válnia. Haskel és Westlake könyve ehhez is ad recepteket.

JONATHAN HASKEL az Imperial College Business School közgazdaságtan-professzora, valamint a Bank of England Monetáris Politikai Bizottságának tagja. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok számos egyetemén tanított, kutatási területe a termelékenység, innováció és az immateriális befektetések.
STIAN WESTLAKE a Királyi Statisztikai Társaság vezérigazgatója, korábban három tudományért és kultúráért felelős brit miniszter tanácsadójaként is dolgozott, valamint a társadalmi célokat zászlajára tűző Nesta Országos Innovációs Hivatal ügyvezetője volt." 

Adatok
ISBN
9786156351937
Kiadó
MCC Press Kft.
Oldalszám
276
Kiadás éve
2023