Francois-Henri Désérable - Egy bizonyos Piekielny úr

-31%
Francois-Henri Désérable - Egy bizonyos Piekielny úr
3 800 Ft 

Az áthúzott ár a kedvezmény nélküli könyvesbolti ár! Az akciós piros ár az internetes rendelésekre érvényes ár!

2 633 Ft

 

Romain Gary (eredeti neve Roman Kacew) önéletrajzi regényében (A virradat ígérete) Piekielny úr egy mindössze három oldalon megjelenő epizódszereplő. Ő az egyetlen ember, aki komolyan veszi a gyermekét egyedül nevelő Roman anyjának a jóslatát, hogy az akkor 7-8 éves fia egyszer világhírű ember lesz. Piekielny úr megígérteti a kisfiúval, hogy amikor majd híres emberekkel találkozik, elmondja nekik: "élt Wilnóban, a Nagy Pohulanka utca 16.-ban egy bizonyos Piekielny nevű ember". Gary sikeres íróként, diplomataként állítólag beváltotta ezt az ígéretét.
François-Henri Désérable, a fiatal író, akinek A virradat ígérete a kedvenc regénye, szórakoztató véletlenek láncolata folytán Vilniuszba kerül, és egy emléktáblán az ötlik a szemébe, hogy abban a házban élte első éveit Roman Kacew, azaz Gary. Erről eszébe jut a nevezetes mondat Piekielny úrról, és ellenállhatatlan késztetést érez, hogy felderítse, ki volt ő. Gary csak annyit írt még róla a regényében, hogy "már rég befejezte szerény földi létét, néhány millió többi európai zsidóval együtt a nácik valamelyik krematóriumában". Désérable elindul Piekielny nyomában. A lebilincselő nyomozás nemcsak történelmi, hanem irodalmi is: a levéltárakban nem találni róla semmit, lehet, hogy csak Gary képzeletében létezett?
Sok ösvényen indul el a szerző, és váratlan fordulatok során talál a megoldáshoz vezető útra. Az olvasó elbűvölve követi az élvezetes, csevegő stílusban írt, finom empátiával és sziporkázó humorral írt regényt, amely még az utolsó előtti oldalon is meglepetést tartogat a számára.
A könyv megjelenését a Francia Intézet támogatta.

Az Egy bizonyos Piekielny úr szerzőjéről

A kortárs francia szépirodalom egyik legígéretesebb tehetségeként számon tartott François-Henri Désérable 1987-ben, Amiens-ben született, szépirodalmi munkásságát megelőzően profi jégkorongjátékos volt. Első novelláskötetével, amelyet a Gallimard kiadó 2013-ban jelentetett meg, nagy sikert aratott, és több rangos irodalmi díjat nyert.
2015-ben adták ki Évariste című első regényét, amit Franciaországban az év irodalmi szenzációjaként méltattak. François-Henri Désérable franciául 2017-ben megjelent - és azóta számos nyelvre lefordított - Un certain M. Piekielny (Egy bizonyos Piekielny úr) című - magyarul Pataki Pál fordításában megjelenő - regényével nemcsak Romain Gary (egyik írói álnevén Émile Ajar) előtt tiszteleg, hanem könyve igazán szívszorító megemlékezés egy emberről, aki a holokauszt áldozata lett, és akiről az irodalom meg persze Gary nélkül azt sem tudnánk, hogy valaha megszületett...

Adatok
ISBN
9786155353697
Kiadó
Ab Ovo
Oldalszám
217
Kiadás éve
2021