David Epstein - Sokoldalúság - Miért tarolnak a generalisták specializált világunkban?

-28%
David Epstein - Sokoldalúság - Miért tarolnak a generalisták specializált világunkban?
6 000 Ft 

Az áthúzott ár a kedvezmény nélküli könyvesbolti ár! Az akciós piros ár az internetes rendelésekre érvényes ár!

4 320 Ft

Mit veszíthetünk, ha túl fiatalon választunk hangszert, vagy túl korán szakosodunk?
Miért engedjünk teret a hibázásra építő, lassú tanulásnak?
Miért érdemes vezetőként átfogó tudással rendelkező munkatársakat választani a "robotok korában"?

A tízezer órányi gyakorlás szabályától kezdve a Polgár család zseniális sakkozókat kinevelő módszeréig korábban számos bizonyíték azt sugallta, hogy a kiválóság kulcsa a korán elkezdett és célirányosan minél többet gyakorolt tevékenység. David Epstein, a teljesítménynövelés elismert szakértője azonban a világ legkiválóbb sportolóinak, művészeinek, feltalálóinak és tudósainak életpályáját tanulmányozva megdöbbentő következtetésre jutott: gyakoribb jelenség, hogy a sokoldalúság és a kísérletezés vezet a sikerhez.
Érdekes történetekben bővelkedő könyvében izgalmas kutatási eredményekkel támasztja alá, hogy komplex, kiszámíthatatlan világunkban szélesebb spektrumú tudással és készségekkel sokkal nagyobb eséllyel lehetünk sikeresek, mint túlspecializált társaink. A mesterséges intelligencia korában, amikor a számítógépek túlszárnyalják a legkiválóbb szakértőket is, egyre több területen az átfogó gondolkodás lesz a fontos. Kiderül, hogy nem baj, ha későn választunk pályát, előny, ha az egészen távoli összefüggéseket is felismerjük, valamint ha minél többféle tapasztalattal a hátunk mögött, nyitottan fordulunk a problémák felé, hiszen a jövő a generalistáké.

"David Epsteinnek sikerült elérnie, hogy mélységes örömmel fogadjam a tényt: minden, amit egy adott témáról gondoltam, tévedés volt. Odavagyok a Sokoldalúságért."
Malcolm Gladwell, a tízezer órás szabály megalkotója, a Kivételesek és az Ismerős ismeretlenek szerzője
"Nagyon időszerű és fontos könyv - nélkülözhetetlen olvasmány vezetőknek, szülőknek, coachoknak és mindenki másnak, aki a teljesítmény fokozásán dolgozik."
Daniel H. Pink, a Motiváció 3.0, az Eladni emberi dolog és a Mikor szerzője
"Lebilincselő olvasmány, hatására jó eséllyel újra átgondoljuk a karrierünkben tervezett következő lépéseket - és azt is, hogyan neveljük a gyerekeinket."
Adam Grant, a Gondold újra! és az Eredetik szerzője, a B terv társszerzője
"Legszívesebben odaadnám ezt a könyvet mindenkinek, aki csak azt szeretné, hogy az ember boldoguljon a robotok korában. A Sokoldalúság lapjai tele vannak reménnyel. Igazi túlélési útmutató a 21. századhoz."
Amanda Ripley, a The Smartest Kids in the World szerzője

"Az egyik legelgondolkodtatóbb és legmegdöbbentőbb felismeréseket megfogalmazó könyv, amelyet valaha olvastam."
Maria Konnikova, A legnagyobb blöff, Az átverés művészete és a Mesterelme szerzője
"Szerintem [Epstein könyve] magyarázattal szolgál a Microsoft sikerére is, mert olyanokat vettünk fel a vállalathoz, akik nemcsak a saját szakterületükön, de több más témában is széles körű tudással rendelkeztek. Minden generalistának üzenem, aki valaha érezte már úgy, hogy elnyomják a szakbarbár munkatársai - ez a könyv nekik szól."
Bill Gates, a Microsoft alapító-tulajdonosa és korábbi elnöke
"Nagy öröm olyan tehetséges író társaságában időzni, amilyen David Epstein. Még nagyobb az öröm, ha ez az író ilyen megkerülhetetlen és óriási jelentőségű ismereteket oszt meg a kiválóságról, sikerről és oktatásról."
Susan Cain, a Csend és a Csendes erő szerzője


David Epstein a teljesítménynövelés elismert szakértője, maga is a sokoldalúság ideálját testesíti meg. A Columbia Egyetemen környezettudományból és újságírásból diplomázott. Kutatott ökológusként az Északi-sarkon, a Sonora-sivatagban pedig földtani és csillagászati, majd egy hajón földrengéstani kutatásokban vett részt. Ugyanakkor a Sports Illustrated újságírója és a ProPublica tudományos és oknyomozó riportere volt, számos tudományos újságírói díjat elnyert.
Népszerű TED-előadó, a The Sports Gene - Inside the Science of Extrordinary Athletic Performance című sikerkönyvét húsz nyelvre lefordították. Megszállott futó és számos oktatási szervezet önkéntese.

Adatok
ISBN
9789635651122
Kiadó
HVG Könyvek
Oldalszám
320
Kiadás éve
2022